blog

“ALEG SĂ ALEG”- UN PROIECT DESPRE ARTĂ CU ȘI PENTRU ELEVI

alextest
on Jan 21, 2019

ALEG SĂ ALEG

Oamenii faini, fac și lucruri faine.

Acum ceva timp vorbeam cu Iulian Văcărean despre Femei pe Mătăsari și Bărbați pe Mătăsari (acesta fiind la prima ediție în 2018), proiecte care l-au făcut cunoscut în lumea bucureșteană. Iulian, însă, dezvoltă în paralel și alte proiecte la fel de frumoase, prin Asociația Beneva.  Cel despre care va voi povesti în continuare s-a adresat tinerilor elevi, purtând un nume cu o puternică încărcătură ales chiar de aceștia – ALEG SĂ ALEG – pentru că alegerea, dorința și capacitatea lor de a decide, inteligența și maturitatea de care dau dovadă sunt garanția că singuri, atenți la ceea ce trăiesc, știu cum și ce alegeri să facă în situații limită.

 

ALEG SĂ ALEG s-a desfășurat în intervalul 1 iulie 2018 – 1 noiembrie 2018. Proiectul a fost finanțat de Guvernul României prin Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog, în cadrul Programului de interes național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri 2015-2018.

Obiectivele principale au fost educația non-formală și programele de petrecere a timpului liber adresate populației școlare, ca alternativă la consumul de droguri. Proiectul ALEG SĂ ALEG și-a propus și a reușit să găsească cele mai bune mijloace de abordare a tinerilor parcurgând împreună cu ei un altfel de drum – provocator, sub semnul alegerii și al exprimării prin artă.

Proiectul ALEG SĂ ALEG a fost construit pentru două segmente de vârstă (clasele VI-VII și IX-X) și desfășurat pe perioada a doi ani școlari. Echipa Beneva a ajuns să cunoască peste 1500 de elevi, cărora li s-au alăturat 150 de profesori și peste 150 de părinți, participanți la sesiunile de informare, la cele 11 reprezentații ale spectacolului de teatru și la vizionarea filmului – toate purtând numele ALEG SĂ ALEG, un nume transformat firesc de către aceștia într-un salut al generației lor.

Filmul ALEG SĂ ALEG Construit pe ideea unui vlog, Cristian Robe este personajul principal care leagă între ele povești inspiraționale, în care îi putem urmări printre alții pe Adrian Despot, Cristina „Mongol” Stancu, Adi Iliescu, Liviu Chițu, Victor Manea, Andreea Borțun. Acestora le mulțumim enorm pentru implicarea în proiect, deschiderea de a împărtăși gândurile și ideile lor generațiilor care vin!

Spectacolul de teatru ALEG SĂ ALEG de Anastasia Petra

Regia: Alexandru Nagy

Cu: Ioan Bădeliță, Andrei Șerban, Patricia Flack, Cristian Robe, Dani Ionescu și Ștefan Craiu.

Muzica: Dl. Goe

Echipa proiectului: Iulian Văcărean – Președinte Beneva

Cătălina Chendea – Coordonator proiect, sociolog Ana Maria Iordache Florentina Petrariu-Ciocănea

Alți susținători ai proiectului: Compania de Teatru „Two of Us”, Victoria Art, MaxMedia Production,  Ludu Răzvan (conceptul grafi)c, Loretei Isac-Cojocaru (ilustrații).

Mai multe despre ALEG SĂ ALEG pe www.aleg-sa-aleg.ro și pe pagina de facebook cu același nume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *